#baba videó #videó vágás szerkesztés

Figyelem! Ez a bejegyzés azoknak szól, akiknek a hideg borsódzik a hátukon, ha valaki technológiai adatokat sorol, de szeretnének szép családi videókat készíteni!

Szinte minden, általunk vágott PicMe filmben vannak okostelefonnal készített felvételek, egy új készülék vásárlásánál mindenképpen érdemes megfontolni, hogy a sok egyéb funkció mellett hogyan tudod erre is használni a telefonodat.

Google a barátunk, érdemes nézegetni, mielőtt beugrasz egy szuper-akciós telefonvásárlós ügybe, utána meg fogod a fejed például az alacsony fps szám miatt. A telefonok tulajdonságai között rengeteg adat van, elmondjuk, mit jelentenek a legfontosabbak!

1. Felbontás
A fotók és a videók felbontása két teljesen különböző dolog, de nagyon leegyszerűsítve: minél nagyobb, annál jobb.
Fényképnél megapixelt számolunk, ami azt jelenti, hány pontot tartalmaz az adott felvétel. Ha ezek a pontok mondjuk 0,01 mm-esek, akkor egy 12 megapixeles fotó A4-es méretben olyan pontos, szép képet jelent, mint az újságok címlapfotói.
Videónál a felvétel szélességét és hosszúságát adja meg a gyártó, ez lehet pl.:

  • 640×480, ez ma már nagyon kevésnek számít, főleg régebbi telefonokon jellemző
  • 720×576, valaha a tévé ennyit tudott megmutatni
  • 1920×1080 pixel, ez a FullHD, a mai tévék többsége ennyit tud
  • 4K (UHD) 4096×3072 (esetenként 3840 x 2160) egyelőre még túl elterjedt, egy-két csúcsmodellen elérhető.

Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy 8 millió pixelt rögzít a kamera minimum huszonöt-harminc alkalommal minden egyes másodpercben. Itt már három perc alatt több gigabájtos lehet a fájl mérete, ezt is érdemes figyelembe venni.

kockastv2. Aperture/rekesz érték

Ez mutatja meg, mennyi fény jut be az érzékelőhöz. Itt minél kisebb az érték, annál jobb lesz a helyzet. Egy adott felvétel elkészítéséhez pl. rövidebb ideig kell rögzíteni a gépet, tehát kevesebb az esély arra, hogy bemozdul. Főként akkor fontos, amikor rossz fényviszonyoknál fotózunk, videózunk.

3. Szenzor (mérete, tipusa)

A szenzor egy icipici érzékelő. Az a feladata, hogy a kamera objektívén keresztül beérkezett fényt digitális jellé alakítsa. Az alapelv persze itt is a minél nagyobb, annál jobb, mert annál több helye van egy-egy pixelnek. Ez pedig azért fontos, mert a pixelek, ha kisebbek, túl közel vannak egymáshoz, kevesebb fény jut rájuk, ráadásul a fotonok”átugranak” a szomszédos pixelhez, ami ronthatja a kép színhelyességét és a színek dinamikáját, szépségét. A szenzor típusa sem mindegy, ma már gyakorlatilag minden nagyobb gyártónak van saját technológiája, érdemes megnézni a tesztvideókat, fotókat az ezzel foglalkozó weboldalakon. A Samsung pl. nemrég a csúcsmodellnél ISOCELL-re váltott, amivel éppen ezt az “átugrálást” csökkentette.

4. fps, azaz frame/second

Az egyik legfontosabb érték, mindenképpen nézd meg, mielőtt választanál. Azt jelenti, egy másodperc alatt hány képkockát rögzít a kameraAhhoz, hogy folyamatosnak érezd a filmet lejátszás közben, 24-30 képkocka szükséges. Azaz kb. 30 fps szükséges ahhoz, hogy a felvételed ne szaggasson. Ennél magasabb értékre akkor van szükséged, ha

a) szereted, ha csúcstelefonod van

b) rendszeresen készítesz olyan felvételeket, amit le akarsz lassítani.

Egy 60 vagy 120 fps felvételt felére-negyedére lassíthatsz anélkül, hogy az meglátszana a videó minőségén. Ez utóbbira otthoni körülmények között nincsen feltétlenül szükség, ha pedig mégis lassítanál, vannak már olyan vágóprogramok (mi is ilyet használunk), amik a videó vágásakor “kitalálják”, mi lehetett a két képkocka között. Így egy átlagos monitoron vagy tévéképernyőn a különbség kevéssé tűnik fel.

Nemsokára megnézzük azt is, milyen kiegészítő lehetőségekre érdemes még figyelni, ha sokat videózol a telefonoddal.