varazspalca

#videoeffekt #videovagas #csaladivideo

Ugye, de jól néznek ki a tévében a főcímek? Legyen a családi videó is ilyen? Négyszöges, kerekes, robbanós, lapozós, villámos, képdarabolós, háttérben napsütős, szépia, neonfényű, és még sorolhatnám…

A kezdő videóvágók nagy hibája, hogy megrészegülnek a rengeteg lehetőségtől. Már a legegyszerűbb vágóprogram, mint amilyen a Youtube videóvágója, amiről nemrégen írtunk, számos effektet mutat, amik ráadásul állíthatók, pontosíthatók is. De aki sokat markol, keveset fog – el kell döntened, mit szeretnél: a videódat nézzék, vagy azt, hogy mivel kápráztat el a program?

Régen analóg gépeken vágtunk, ez dióhéjban azt jelentette, hogy egymás után másoltuk a képeket egy szalagra, és ami már ott volt, az ott is maradt. Mint egy torony, nem vehettél ki úgy egy emeletet, hogy az össze ne dőljön, és fel ne kelljen építeni újra.

Emlékszem, amikor először találkoztam digitális vágóprogrammal, éjszakákon keresztül próbálgattam, mi mit tesz a képpel és a két kép közötti váltással. Lenyűgözött. A végeredmény pedig borzalmas lett.

Ezzel természetesen nem azt sugallom, hogy az effektek használata butaság – hanem azt, hogy valóban szebb, izgalmasabb, egységesebb lesz tőle a film – de csak ha jól átgondolva, ésszerűen használod.

Az effekteket két csoportra bonthatjuk, az egyik magát a képet változtatja meg, a másikkal a két kép közötti váltást módosítja. Többek között effektekkel tudsz javítani a képen, állítani a fényeken, színeken, vagy éppen lassítani, gyorsítani, ha a videód ritmusa, témája ezt kívánja.

 

Mi is sokat dolgozunk azon, hogy minden egyes PicMe film világa egységes legyen, olyan, ami igazán illik ahhoz, aki ajándékba kapja. Van, hogy órákat, van, hogy napokat. Úgyhogy ne csüggedj Te sem, ha első próbálkozásra nem lesz tökéletes az alkotás!