#videovagas  #picme #csaladivideo

Lóci fiam délután az ajtóra mutatva kijelentette, hogy Bebe, azaz induljunk Berciért az iskolába. Kijelentését pedig azzal támasztotta alá, hogy öltözni kezdett, már ahogy egy másfél éves tud… A végeredményt a kezem ügyében lévő telefonnal dokumentáltam, összesen mintegy tíz percben.

 

Tíz perc ebből  még az érthetően elfogult szülők nézőkéjének is sok, egyértelmű, a felvételből ki kell választani a legfontosabb pillanatokat. Nézd meg a végeredményt és olvasd el a tippeket!

Hat PicMe tipp videó vágásához:

1. Ne hagyd, hogy túl sok idő teljen el a felvétel és a vágás között. Ha emlékszel még a benyomásaidra, amit a videózás közben éreztél, jobban rá tudsz hangolódni a munkára.

2. Még mielőtt megnézed a felvételt, próbálj meg visszaemlékezni arra, mit is filmeztél, és miért. A legjobb pillanatok jutnak majd eszedbe. Ami nem is rémlik, az valószínűleg nem fontos. Ezt tartsd észben a vágás során is.

2. Nézd végig a felvételt, mielőtt nekilátsz. Ha hosszú, írd ki, hány perc, hány másodpercnél találhatók a fontos részletek. Egy ilyen jegyzettel a kezedben (amit egyébként scriptnek hívunk), sokkal felkészültebben tudsz majd leülni a vágóprogramhoz.

3. A történetet Te alakítod! A videó vágásánál nem fontos, mi volt előbb a valóságban! Ez nem azt jelenti, hogy nem veszi észre senki, ha egyszerre csak két évet visszaugrasz az időben, de Lóci sapkapróbálgatásánál én sem követtem szigorúan az időbeli sorrendet.

4. Figyelj a plánokra, azaz a beállításokra! Ha a videóvágás során két egymás utáni felvétel háttere ugyanaz, a kép ugrani fog. Ezzel nincs baj, ha éppen az a cél, hogy “időugrást” mutass, ahogy én is a fenti videóban az öltözés egyes pontjain, de kizökkentheti a nézőt. Törekedj arra, hogy total után közeli vagy félközeli beállítás következzen, és változzon a háttér is. Így sokkal természetesebbnek hat majd a kész film.

5. Lehetőleg ne használj olyan felvételt, amiben remegett a kezed, vagy éppen közelítettél, közeledtél, mozogtál, helyet kerestél. Aki nézi, nem arra figyel majd, mi van a képen, hanem azt nézi, vajon mi történt az operatőrrel.

6. Ne sajnáld kivenni a felesleget! A videó vágásánál sokan esnek abba a hibába, hogy úgy érzik, minden fontos. Használd a jegyzetet és amikor vége egy-egy izgalmas résznek, vegyél erőt magadon, és vágj. Akkor is, ha tudod, öt-tíz másodperc múlva megint történik valami érdekes. Ezzel megkíméled a nézőket (és a tíz évvel idősebb önmagadat) attól, hogy visszanézve beletekerjen a kész filmbe. A fenti videó például eredetileg 10 perc hosszú volt, de a lényeg alig több mint egy perc.

Ha nincs időd a videó vágásával, szerkesztésével foglalkozni, a felvételeket elküldheted nekünk, ha szeretnéd, akár egész estés PicMe családi filmet készítünk belőle.