#videozene #videovagas #babavideo

Ha összefoglaló, egy élet eseményeit bemutató klipet szeretnél készíteni, a film vágásakor a jól megválasztott zene az egyik legfontosabb. A fenti példánál gyakorlatilag ugyanazt a néhány képet látod tíz-tíz másodpercben – különböző zenei aláfestéssel, és ezeknek megfelelően különböző hangulatú feldolgozásban.

Néhány tipp a választáshoz:

1.) Ne legyen túlságosan ismert és elcsépelt. Ha egy kisgyerek az Örömóda dallamára teszi meg első lépéseit, vagy ül először a bilire, az inkább vicces lesz, mint megható.
2.) Ne legyen túl lassú és szomorú, hacsak a téma nem kívánja ezt. Az idilli zenére vágott lassított képeket tíz másodpercig könnyfakasztó nézni (ezt használják ki a kereskedelmi tévék magazinműsorai is), de több percen keresztül a hatása éppen az ellenkezője lesz a vártnak. Hiába vágtad egymás után a legszebb képeket, unalmassá és idegesítővé válik a film.
3.) Ne rendeld alá a film egészét a ritmusnak. Egy-egy blokknál izgalmas, ha a kép és a hang együtt változik, (mint a fenti film harmadik részének eleje), de fontosabb a történet, mint a zene. Ráadásul 10-20 másodperc után már a néző is tudja, mikor számíthat a változásra, és így elveszíti az érdeklődését.
4.) Előfordul, hogy egyszer csak úgy érzed, “ledobja” a film a zenét. Lehet, hogy már megvágtad a film elejét, amikor rájössz, mégsem ilyenre gondoltál. Ne félj váltani, egyszerűbb újra elkészíteni a videót, mint utólag évekig rossz érzéssel nézni.
5.) Ha olyan zenét választasz, aminek szövege jellemző, egyértelmű, akkor a képeknek legyen ehhez valami köze. Egy nyaralásról szóló videóhoz senki nem tenne karácsonyi zenét, a babafilmekhez nehéz elképzelni a pszichodelikus rockot, még ha egyébként az is a kedvenc zenei irányzatod.
6.) Az sem feltétlenül előnyös, ha túlságosan “stimmelni” akar a zene. Halász Judit, az Alma együttes és a többiek dalai nagyon kedves, igényes gyerekzenék, de a képekkel együtt sokszor túlzónak hatnak.
7.) Ha szeretnéd megosztani filmedet a Youtube-on, vagy más közösségi oldalon, figyelj a szerzői jogokra. A legtöbbször csak reklámot tesznek a nem jogtiszta zene elé/alá, de akár le is tilthatják a videót. Hiába ajánlják fel, hogy kicserélheted a hangot, ha egy készre vágott filmről van szó, az már soha nem lesz ugyanolyan, mint az eredeti zenével.