Rengeteg családi fotót látunk nap mint nap – hiszen ezekből készítjük különleges ajándékfilmjeinket. Nem mondunk újdonságot: a képek, videók között egyre több olyan van, ami okostelefonnal készül. Ami egyrészt szuper, hiszen bármikor előkapod, és már meg is örökítetted a pillanatot, a telefonok felbontása, tudása pedig már valóban elismerésre méltó. De…

Nézzük az ezernyi felvételt, és rengeteg olyat látunk, ami egy kis odafigyeléssel sokkal jobb is lehetne. Ezért az újévi ajándékunk most tíz igazán egyszerű de szuper tipp,  hidd el, nem véletlenül szerepelnek itt, mindegyik segít, hogy a mobillal lőtt fotók közül még több sikerüljön.

 

1. Tisztítsd meg a lencsét, mielőtt fotózol!

 

Több száz olyan képpel dolgoztunk már, ami egyszerűen azért volt életlen, foltos, mert aki előkapta a telefont, azonnal fényképezett. Igaz, a pillanat hamar elröppen, de érdemes odafigyelni erre a triviális dologra.

 

2. Videózás közben mindig tartsd vízszintesen a telefont!

A mai telefonok többsége full HD felbontású videót készít, ez már szép felvételeket jelent. De ha függőlegesen tartod a telefont, akkor bizony a tévén és a monitoron visszanézve csak a középső harmadban történnek majd a dolgok, a képernyő nagy része pedig fekete lesz. Így aztán hiába a nagy felbontás…

 

3. Bökj a fókuszpontra!

Arra, ami a kép lényege, arra, ahol fontos, hogy éles legyen. Amikor a fotókból, videókból filmeket vágunk, mi is javítunk a hasonló hibákon, de a legjobb akkor lesz, ha már Te is odafigyelsz erre. Egy olyan fotót, ahol a gyertyát elfújó születésnapos helyett a háttérben lévő kanapé éles, tudunk ugyan szebbé tenni, de tökéletessé sajnos már nem lehet.

 

4. Ne zoomolj!

Ne közelíts rá semmire. Tényleg ne. Hacsak nincs olyan telefonod, amiben van un. optikai zoom (ezt pedig csak néhány, speciálisan erre kitalált készülék tudja). Hiába a kamerába épített szoftverek, stabilizátor, stb. a kép minősége romlani fog. Inkább lépj közelebb a fotó témájához.

 

5. Szánj időt a kamerádra!

Nézd meg, hogyan működik, mi mindent lehet rajta beállítani. Próbáld ki, minek mi a következménye, kísérletezz nem “éles” helyzetben. Keresd meg az egy-egy adott szituációhoz tartozó felvételi módot, pl. portré, sport, és bátran használd ezeket is. Az automata beállítás ugyan rengeteg dolgot megkönnyít, de nem mindig ez a megoldás. Hidd el, egyre szebbek lesznek a fotóid, videóid.

 

6. A lehető legnagyobb felbontással készíts felvételeket!

Oké. Hamarabb telik a tárhely. De minél több információt tartalmaz egy fotó, annál nagyobb kincs lesz majd. Gondolj csak az első okostelefonos képekre. Milyen fantasztikusnak tűntek tíz éve, ma pedig…

 

7. Stabilan fogd a telefont!

Főleg félhomályban, sötétben könnyen bemozdulnak a képek. Ha kell, támaszkodj a falhoz, használd az asztalt állványként, tartsd vissza a lélegzeted, a lényeg, hogy amennyire lehet, légy mozdulatlan.

 

8. Készíts több felvételt egy témáról!

Akár azonnal törölheted a kevésbé sikerülteket, de az sem baj, ha gyűjtöd, és időnként eltöltesz fél órát egy pohár borral és a képválogatással egy nagyobb monitor, laptop előtt… Néha tökéletesnek hiszel egy fotót, de később látod, hogy nem éles ott, ahol gondolod, vagy éppen a háttérben lapul egy zavaró szemeteskuka. Érdemes akár 10-20 képet is készíteni egy-egy témáról különböző perspektívából, a videót pedig hosszabban venni – ami megvan, abból később vághatsz, válogathatsz – ami nincs, azt hiába szeretnéd. Kísérletezhetsz nézőpontokkal, fényekkel – visszanézve látod majd, micsoda különbségek vannak az ugyanakkor, ugyanott készített felvételek között.

 

9. Ne használj vakut!

Vagy csak ha tényleg elengedhetetlenül szükséges… A telefonok saját vakuja nagyon “kemény” képeket eredményez tapasztalataink szerint. Bánj vele óvatosan, stadionban, utcán, jégpályán, karácsonyi vásáron pedig tényleg nincs sok értelme, viszont sokakat zavar… Szerintünk inkább támaszd meg a telefont. Ha pedig úgy érzed, mindenképpen vakura van szükséged, próbáld ki a “zsebkendős” lágyítást, zaz tegyél egy réteg fehér szalvétát, zsebkendőt a vaku elé, vannak olyan szituációk, amikor ez is sokat segít.

 

10. Játssz az appokkal!

Nézz körül az ingyenes telefonos szoftverek között, rá lehet kattanni egy-egy jó programra. Már az egyszerű utómunka (erről találsz itt is Fotószépítés otthon címmel egy sorozatot) is sokat segít a képeken, de izgalmas effekteket is találsz.