#videoszerkesztes #picme #videovagas

Ha már összeszedted a videófelvételeket, ha már nekiültél a saját filmed vágásának, akkor szánj arra is néhány percet, hogyan lehetnek szebbek a képeid! Ezt a felvételt például hét éve egyszerű mini DV kamerával készítettem, így a kép mai szemmel elég fakóra sikeredett. Ráadásul a kinti bejövő fény és a lámpa együtt szintén zavarta a kamerát, úgyhogy sárgás színt kapott a baba arca. Persze élvezhető így is, de a fényerő és a kontraszt korrekciójával sokkal szebb lett az eredmény. 

Manapság már az ingyenes vágóprogramokban is találsz különböző képjavító effekteket. Ha professzionális vagy félprofi programot használsz, ott több a lehetőséged, valószínűleg már próbálgattad is, mit tud a color correction/color effect vagy hasonló elnevezésű menüpont. Néhány információ, mielőtt elkezded:

A képkocka pontokból áll, minden pontnak különböző tulajdonsága van. Minden javítás egyben ront is az egyes képpontok változatosságán, egyre többük lesz ugyanolyan, tehát elvesznek az információk. Ez egy darabig nem zavaró, aztán már természetellenesnek hat. Ha ez egyelőre kínaiul hangzik, nézd meg a lenti képeket.

A fekete alapon zöld pöttyök azt jelzik, hogy a kép egy-egy “oszlopában” mennyire világos képpontok találhatók. Értelemszerűen lent a sötét, fent a világos színeket találjuk. Ha megnézzük a gyerek sapkáját, vagy bal oldalon az övet, jól látható, hogy a fekete öv inkább szürkés, a fehér sapka pedig nem igazán fehér. Hasonló segítséget a legegyszerűbb programokban nem biztos, hogy találsz, de a szemedre hagyatkozva is jó eredményt tudsz elérni.

color1

A második képnél csak a fényerőn és a konraszton változtattam (brightness/contrast), általában ehhez valamiféle húzókát találsz a saját programodban is. A jobb oldali zöld pöttyök láthatóan szélesebb sávot fednek le, ez azt jelenti, hogy nagyobb a különbség az egyes pontok között. A fehér színnel jelölt részek azt jelzik, hogy ezeket a képi információkat már nem minden monitor, tévé fogja tudni megkülönböztetni. A változás talán a sapkán és az övön látszik legjobban, de a háttér piros színe, vagy az arc is élénkebb lett. Az egész képet nézve olyan érzésünk van, mintha “lemosták” volna.

color2

 

A harmadik kép már túlzás. Ha megnézed az öv fekete színe és a babakocsi kék huzata összeolvadt, a baba sapkájából szintén eltűntek a részletek, egy fehér folt maradt csak a homlokán. Az arcon is látszik, hogy nem természetes a szín, az orra hegye, a homloka olyan, mintha foltos lenne. Ez azért van, mert az egyes pontok között már túl nagy a fényerő különbsége, így elvesztek az átmenetek. A fekete-zöld pöttyök közül sok már csak egy felső csíkot alkot (ezt hívjuk kiégésnek), míg alul is csak egy fekete csík látszik ott, ahol korábban még a fekete és a kék szín változott. Mindaz a képi információ, ami abban a csíkban van, elveszett, tehát innentől kezdve kevesebb különböző színű képpont maradt.

color3

Ha nincs ilyen vágási segéded, és magad szeretnéd megtalálni az ideális megoldást, keress a képen valami feketét, és valami fehéret. Amikor azt látod, hogy eltűnnek a részletek, húzd vissza kicsit a fényerőt és a kontrasztot, így tudod a képek előtti “szürke függönyt” leginkább eltüntetni.

Ezt a feladatot át is adhatod nekünk, mi professzionális eszközöket használunk a videó javításához, vágásához.