magassag

#videofelvetel #kamera #okostelefon #szemmagassag

Amikor sírva fakad egy kisgyerek, a szülei ösztönösen leguggolnak mellé, úgy vigasztalják meg. A szemük így egy magasságba kerül, a kapcsolat sokkal közvetlenebb lesz. Nem mindegy az sem, milyen magasságból készítjük a videófelvételt, néhány centi különbségtől egészen megváltozik a kép hangulata. 

A profi operatőrök három különböző, un. gépállást különböztetnek meg attól függően, milyen magasan van a kamera. 

Még mielőtt ezeket részletezni kezdenénk, fontos megjegyezni: bár hajlamosak vagyunk a kamerát, telefont saját szemmagasságunkba emelni, mindig a szereplő szemét figyeljük, hiszen ahhoz kell viszonyítanunk majd.

1. Normál szemmagasság: A kamera a szereplő szemének magasságában van (tehát ha egy magas emberről van szó, magasabban, mint ahogy nekünk kényelmes lenne). Ilyenkor a kamera vízszintesen előre néz. A gyakorlatban ennek hatása természetes, közvetlen lesz.

2. Alsó gépállás: A kamera alacsonyabban van, mint a szereplő szeme. Ha tehát egy kisgyermek a lépcsőn áll, és mi lentről filmezzük, ugyanúgy alsó gépállásról beszélünk, mint amikor leguggolunk, vagy a föld közelébe tesszük a kamerát. Az amerikai filmekben gyakran megfigyelhető, hogy a pozitív figurát kissé alsó gépállásból filmezik, ez megkönnyíti, hogy szó szerint “felnézzünk” rájuk, hősnek lássuk őket.

3. Felső gépállás: Értelemszerűen a kamera magasabban van a főszereplőnél. Például ha állva filmezzük az asztalnál ülő családtagokat. Az ilyen képek kívülállást, objektivitást sugallnak, extrém esetben akár viccesek is lehetnek. Mindenki látott már olyan fényképet, amikor a kisgyerek feje hatalmas, és alulról felfelé belenéz a kamerába…

Ez utóbbi gyakori hibája a családi videók készítőinek: Ahhoz, hogy a gyerekek valódi világát filmezhessük, le kell ereszkednünk közéjük, és ugyanabból a magasságból szemlélni, mint ők. Így kevésbé lesz torz a kép, az ő világukat mutatja a kamera, ráaudásul a háttér is szerves részét képezi majd a felvételnek, nem csak a padlót látjuk a szereplők mögött.

Ugyanilyen fontos ez a baba fotózásánál is, vagy akkor, ha csak gyorsan előkapjuk a telefont, hogy megörökítsünk egy-egy szép pillanatot.