Te is meg tudod csinálni, nem csak a nagyok!

 

Az egyik  leglátványosabb videós trükk egyszerű, otthoni változata, ezzel igazán egyedivé teheted a filmedet!

 

1. Találd ki a témát. Nálam adott volt a stoptrükk témája, a kisfiam elkezdett kúszni, és néhány perc alatt bejárta az egész szobát. Ezt akartam megörökíteni valamilyen különleges formában, így a lényeg az volt, hogy jöjjön-menjen a képen.

2. Keress egy megfelelő helyet. Lehetőleg olyat, ahova nem süt be a nap (mert akkor látható, ahogy változik az árnyék), viszont elég világos ahhoz, hogy ne változzon meg a színe minden apróságtól. Lehetőleg ne legyen túlzsúfolt, és ne legyenek ott olyan tárgyak, amit véletlenül elmozdíthatsz. Én egyszerűen a padló egy darabkáját néztem ki.

3. Rögzítsd a kamerát/telefont. Ezt most az egyszerűség kedvéért telefonnal készítettem, amit két fotel karfája közé szorítottam, de például ha az asztalon, könyvekkel megtámasztod, szintén jó eredményt kaphatsz. A lényeg, hogy ha egyszer rögzítetted, és “belőtted” a képet, akkor már ne mozdítsd el.

4. Indítsd el a felvételt. Ha “természetes” hatást akarsz elérni (tehát nem az a lényeg, hogy a szoba különböző sarkaiban integetsz a kamerának), az időbe telhet. Nálunk egy hét perces felvétel készült, miközben különböző izgalmas tárgyakkal vettem rá a gyerkőcöt, hogy áthaladjon a képen.

5. Figyelj az árnyékokra! Felvétel közben ne állj az ablak, vagy a fényforrás elé, teljesen megváltozhat a kép hangulata. A hasonló apróságokon múlik majd, hogy “hihető” lesz-e a trükk.

6. Vágd ki a legjobb részeket! Ha akarsz, használhatsz például a stoptrükk során gyorsítást, lassítást, különböző képi megoldásokat, például “kép a képben” funkciót is. A klip végén például két félképet raktam össze úgy, hogy a határuk összemosódjon, hogy úgy tűnjön, egyszerre két gyerek mászkál a térben. Időnként az úsztatás, vagy két kép szélének összemosása is segíthet, ha van valami apróság, ami mégiscsak megváltozott a képen.

Ha szívesen készítenél hasonló felvételeket, de nincs ötleted, nézd meg filmjeinket a tippekért!