A videókészítés nem nehéz! Olvasd el, és legyenek szebbek a felvételeid!

 

#videofelvetel #videokeszites #picme #csaladivideo

Nem lehetett kibírni egy elfojtott mosoly nélkül ezt a cukiságfaktort – hát persze, hogy a kép látta kárát, és a döntő pillanatban elmozdult… De talán azért élvezhető maradt…

Régi fotókból, videókból készítünk ajándékfilmeket, munkánk közben rengeteg tipikus hibával találkozunk. Ezért összegyűjtöttünk néhány apró szabályt, amelyeket nem nehéz betartani, mégis sokat segítenek!

Volt már szó arról, hol, mit érdemes filmezni, most lássuk, hogyan.

1. Tartsd mindkét kezeddel a kamerát/fényképezőgépet! Tudom, túl könnyűnek tűnik, és amikor belenézel a keresőbe, elégnek érzed az egyik kezedet is. De hidd el, észre sem veszed, és remegni kezd, önkéntelenül egyre lejjebb és lejjebb ereszted, ráadásul könnyen el is ferdül a kép – főleg, ha még közben a gombokat is nyomogatod a hüvelykujjaddal.

2. Ha kamerát használsz, nézz a keresőbe! Igen, abba a kicsi, kényelmetlen négyszögbe ott a tetején! Persze nem véletlenül találták ki az LCD keresőket, de teljesen más, ha az egyik szemeddel csak a végeredményt látod, mintha ugyanerre a látótered piciny részén, egy aprócska négyszögben figyelsz. Nem elég, hogy videókészítés közben pillanatok alatt kiderül, egyenes-e a kép, vagy van-e benne egy túlcsorduló szemeteskuka, még a stabilitást is segíti. Ha utálod, vagy tablettel, fényképezőgéppel, okostelefonnal videózol, persze ez nem lehetséges, de lehetőleg akkor is szemmagassághoz közel, két kézzel tartsd az eszközt!

3. Ne sóhajts, ne beszélj, ne lélegezz mélyet! Minél kisebbeket és óvatosabbakat lélegzel, annál kevésbé mozog a kezed, ha belegondolsz, egyértelmű a kapcsolat. Futás után különösen látható a különbség…

4. Keress valami szilárdat! A legjobb persze, ha állványt használsz, de sokan nem szeretik, hiszen lassabbá, statikusabbá teszi a felvételeket – nem tudsz olyan könnyen arrébb lépni, ha a két, egymás fejére elmélyülten homokot szóró gyerkőc éppen kitakarja egymást. Tehát – ha állványt nem is, lehetőleg keress egy fát, asztalt, széket, dőlj neki vagy támaszd oda a kamerát, telefont, és hagyd, hogy a tárgyak is segítsenek képet készíteni!

5. Állj terpeszbe! Ha sehol semmi hasonló tárgy a közelben, egy kis terpesz is segíthet. Nem véletlen, hogy ha egy profi operatőrnek a vállán van a kamera, akkor nem szoros vigyázállásban áll… Ilyenkor a lábát használja statívként, állványként, azzal támasztja magát, hogy minél stabilabb képet tudjon készíteni.

6. Ne zoomolj! Vagy ha mégis, akkor keveset! Próbáld csak ki! Ha készítesz egy “tág” képet, akkor – ha remeg is a kezed – az csak picit látszik. A zoom gyakorlatilag kivágja a kép közepét. Így értelemszerűen a remegő kép közepén a picike remegés hatalmas földrengéssé válik.

Nézd meg azt is, miért fontos a szemmagasság!