#szuletesnap #ajandekvideo #picme #videofelvetel

Ez a PicMe videó egy kisgyerek első hat évéről szól, kistestvére születéséig, és születésnapi ajándék volt a nagyfiúnak – önmagáról. Körülbelül két órányi videóanyagból kellett kiválogatni a legjobb felvételeket, pillanatokat ahhoz, hogy két perces, nézhető és élvezhető videót tudjunk vágni. A felvételek mini-DV kamerával, háromféle mobiltelefonnal és kompakt fényképezőgéppel készültek, és – bár csaknem minden képkocka más-más minőségű – hitelesen adják vissza a kisfiú történetét.

Ha úgy döntesz, hogy életedben először belevágsz egy hasonló film elkészítésébe, ne azzal kezdd, hogy mindenféle vágószoftvert töltesz le az internetről. Előbb szedd össze a különböző gépeken, telefonokon, kazettákon tárolt anyagokat, tedd őket egy mappába és nézd végig kezedben egy jegyzetfüzettel, vagy szövegszerkesztővel. Írd le, melyek azok a pillanatok, amiket mindenképp viszont szeretnél látni a filmben, és melyek azok, amiket hallani is akarsz. Mindig jelezd, hogy mi a neve a videófájlnak, és hány perc, hány másodpercnél van a fontos részlet. Néhány leütés csak, de nagyon megkönnyíti majd a munkádat, amikor elkezded a videó szerkesztését.

Valószínűleg rá fog menni néhány estéd, és egy ijesztően hosszú listát kapsz majd. Itt állj meg. Már láttad a videókat újra, új benyomásaid vannak. Most gondold végig, pontosan mit is szeretnél elmesélni abban a bizonyos néhány percben. Egy (kettő, három, stb.) év történéseit általában? Vagy azt, hogy mennyire szereti gyermeked a családját? Esetleg az elmúlt karácsonyokat? Vagy egyetlen családi eseményt?

Ha már ezt tudod, nézd át a listát újra, és a legfontosabbakat jelöld ki rajta. Ha enélkül kezdesz neki a vágásnak, sokkal nehezebb lesz a dolgod, és a klip, amiről azt gondoltad, három percben mesél el két évet, tíz perces lesz, és a baba életének hatodik hónapjáig jutsz…

A fenti videóban például egy babakocsit tol el a “főszereplő”, ez szimbolizálja az egyke-lét végét. Ha a listát nézve eszedbe jut hasonlóan érdekes, többlet-tartalmat hordozó kép, azt külön jegyezd fel, nagyon hasznos lehet a film végén, vagy bizonyos kiemelt pontjain.

Ha igazán egyedi ajándékot szeretnél, a videóvágás nem egy néhány perces, néhány órás feladat lesz. Ha nincs elég időd, vedd fel velünk a kapcsolatot, örömmel segítünk!