#videokeszites #okostelefon

Nemrég megírtuk, mire érdemes elsősorban figyelned, ha olyan új okostelefont vásárolsz, amit videókészítésre (is) használsz. A most következő néhány adatot, lehetőséget szintén érdemes figyelembe venni, de mielőtt döntenél, mindenképp olvasd el előző cikkünket is!

1. Képstabilizálás

A képstabilizátor – nevéből is adódóan – arra való, hogy csökkentse a remegést, amit például a megmozduló kezünk okoz. Kétféle módszer létezik erre, az optikai és a szoftveres. Az előzőnél a mobiltelefon optikájába beépített eszköz érzékeli a képmozgást és ellenkező irányba mozdul el, így ellensúlyozza a remegés hatását. Ezt IOS betűkkel is jelölik, és kb. két éve mutatták be az első ilyen telefonokat, ma a csúcsmodellek egyre gyakrabban használják. A digitális stabilizátor gyakorlatilag egy erre kifejlesztett program, amin “átfut” a kép. Ez szintén ellensúlyozza a remegést, de mivel bármilyen szoftveres manipuláció ront a kép minőségén, valamelyest ez is. A kérdés, hogy mennyire, hiszen lehet feltűnő, de szinte teljesen láthatatlan is a különbség. (Szerintem még mindig jobb, ha ez a beállítási lehetőség létezik a telefonon, mintha egyáltalán nincs semmi, főleg, ha a cél, hogy a felvétel mindenképpen élvezhető legyen…)

2. Fehéregyensúly beállítási lehetőségek

Az emberi szem a fehéret lámpafénynél és napfénynél is fehérnek érzékeli. A lámpának és a napnak (sőt az esti napnak vagy felhős időben a szórt fénynek is) más a színhőmérséklete. A kamerának pedig meg kell mondani, melyik a valós. Ennek automata beállítása már jó ideje lehetséges, bele sem gondolunk, csak előkapjuk a telefont, és már videózunk is, miközben a telefon megtippeli, milyen lehet a színhőmérséklet. Ez az esetek nagy részében megfelel a célnak. De ha például az ablakon keresztül természetes fény érkezik a szobába, miközben a lámpa is ég, a szoba egyik fele kék, a másik sárga lesz. És ha a telefon éppen a sárgát érzi “fehérnek”, a kék még kékebbé válik. Ezért érdemes megnézni, van-e lehetőség a fehéregyensúly kézi beállítására. A legjobb, ha 4-6 változatból választhatunk, ezeket szokták pl. nappal, felhővel, neoncsővel, lámpával jelölni.

3. HDR mód

A HDR szó szerint nagy dinamikatartományú képet jelöl. Ez azt jelenti, hogy egy képen belül a nagyon sötét és a nagyon világos területeket is meg lehet jeleníteni. Az emberi szem automatikusan képes ennek befogadására, a kamera szenzora viszont kevésbé érzékeny. Ezért van az, hogy ha az ablak felé filmezünk, vagy a szoba lesz túl sötét, vagy az ablak túl világos. Ha van ilyen mód a gépen, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a telefon “agya” kombinálja a világos és sötét képeket, és ebből hoz létre egy adott felvételt, amikor a sötét és a világos részen is megjelennek a színek, egyik sem lesz fehér (kiégett), vagy fekete. Ez nagyon hasznos fényképezésnél, de ma már több telefonon készíthetünk videót is HDR módban.

4. Zoom módja

Írtunk már arról, hogy mi a különbség az optikai és digitális zoom között. Telefonokban értelemszerűen (leszámítva egy-egy különleges példányt) a digitális megoldások kapnak helyet. Itt a kulcsszó az intelligens zoom, ami az egyszerű digitálisnál sokkal jobb minőségű képet alkot. Ugyanis míg a régi megoldás gyakorlatilag “kivágta” a kép egy részletét, így pedig a képpontok száma értelemszerűen csökkent, az intelligens változatnál gyakorlatilag veszteség nélkül tudunk nagyítani. Így a kép a közelítés után sem lesz sokkal rosszabb minőségű, éles és élvezhető marad.

A mai okostelefonok nagy része már alkalmas helyettesíteni egy egyszerű fényképezőgépet vagy videókamerát, főleg, ha valaki automata módban fotózott, videózott eddig is. Az olcsó fényképezőgépek nemigen tudnak nagy felbontású videókat készíteni, míg egyre több mobiltelefonon van már ilyen funkció. Gyönyörű felvételeket készíthetünk velük, rengeteg olyan extrával, ami egy kamerában nincs meg. Amiben viszont nem veszik fel a versenyt a “hagyományos” készülékekkel, az jellemzően a zoom, hiszen egy telefon nem elsődlegesen videózási céllal készült.