#koraszulott #picme #babavideo #lassitas #videovagas

Ez a film egy koraszülött ikerpár első 48 órájáról szól, a szülőknek készítettük ajándékba a lányok első születésnapjára. A Tenyérnyi Gyerekek című filmet forgattuk éppen, amikor megszülettek, alig több, mint egy kilósan, így – több másik babával együtt – ők is főszereplői lettek a mozinak. A videóban sok lassított felvételt láthattok, nem véletlenül.

1. A felvételen megismételhetetlen pillanatok látszódnak. Persze minden pillanat megismételhetetlen, de vannak igazán fontosak. Amikor egy kisbaba az első perceit éli, amikor a szülei először látják meg őt, nos, azok igazán megismételhetetlenek. Megérdemlik, hogy hosszabbak legyenek, mint az életben, hiszen olyan sokszor gondolunk ezekre évek múltán is.

2. Szeretnénk hangsúlyozni egy rövid történést. Amikor az egyik kislány becsukta a szemét, tulajdonképpen fél másodperc alatt “lezajlott” az esemény, mégis nagyon nagy tettet hajtott végre. Ugyanez történik, amikor például a kisgyermek elfújja a születésnapi tortán a gyertyákat. A valós idejű történésnek nagyon hamar vége van, visszanézve viszont szeretnénk gyönyörködni a levegővételben, a koncentrációban, és abban, ahogy elalszanak a lángok. Erre érdemes figyelni a videó vágásánál.

3. Időt adunk a részleteknek. Bepelenkázzák, és betakarják a babát. Mindennapi, szokványos cselekedet – de különleges lesz visszanézni három év múlva. Ráadásul itt a koraszülött-pelust adják rá a kicsire, akinek csaknem a hónaljáig ér a legkisebb méret. A gondoskodást, törődést hangsúlyozzák a lassított képek, a nővér óvatosan, gyengéden foglalkozik a babával, aki rá van utalva az inkubátor és a gépek segítségére. Hasonló történik, amikor lelassítunk egy olyan felvételt, amelyen felénk fut a gyermek. Még a szülőnek is meglepő, milyen örömet lát az arcán, ami felett talán egy normál sebességű képet nézve elsiklott volna.

4. Technikailag szükséges. Ez persze a “profi” filmeseknél elvileg nem fordulhat elő, de a gyakorlatlanabb kamerakezelőknél semmi szégyellnivaló nincs benne. Ha van egy részlet, amit mindenképp be szeretnénk vágni a filmünkbe, de például kicsit remeg a kamera, vagy a kelleténél rövidebb ideig tart a felvétel, előfordul, hogy a lassítás helyrehozhatja a hibát.

+1 jótanács: Ne lassíts csak azért, mert jól néz ki. A film vágásakor történetet mesélsz, ha ezt elfelejted, a folyamatos, lassított képek unalmassá, komorrá tehetik a videót.