#vagoprogram #videovagas #csaladivideo #ajandekvideo

A kérdés jogos, ma már minden valamirevaló fényképezőgépen és mobiltelefonon van videófelvevő gomb, és az interneten online és letölthető ingyenes vágóprogramok hadával bárki megpróbálkozhat saját filmje elkészítésével.

Talán ahhoz tudnám hasonlítani a különbséget, mint amikor Te magad készítesz tortát, vagy egy cukrászdából rendelsz névre szóló, formába öntött különlegességet.
Kétség nem fér hozzá, a Tiéd is nagyon finom lesz. Lehet, hogy nem tökéletes a díszítés, nem annyira szép a máz, vagy kicsit folyós a krém, de Te készítetted ajándékba, szívből, szeretettel.

Egy cukrász viszont pontosan azt készíti el, amire Te gondolsz – egy jó cukrász pedig azt, amire még gondolni sem mersz.

Nem véletlen, hogy rengetegen kérik, legyen jelen operatőr az esküvőjükön, vagy éppen egy-egy családi eseményen. Sőt olyan is történt már, amikor egy átlagos napot örökítettünk meg… Ha nem a Te kezedben van a kamera, koncentrálhatsz másra, és nem egy kijelzőn keresztül kell nézned életed – vagy családod életének – nagy pillanatait. Ráadásul egy professzionális kamera és egy okostelefon felvétele között még akkor is óriási a különbség, ha mindkettőre azt mondják, hogy Full HD…

Ennél is nagyobb probléma, hogy miután lefilmezted az eseményt, legtöbbször nincs időd arra, hogy komolyan foglalkozz a szerkesztéssel, vágással. Egy vágónak általában több órára, nem ritkán egy egész napra van szüksége ahhoz, hogy akár egyetlen percnyi filmet igazán igényesen elkészítsen. Hasonlót tapasztalhatsz, ha magad szeretnéd összerakni a saját filmedet.

Akár úgy döntesz, hogy szakembert keresel, akár úgy, hogy magad vágsz bele a filmezésbe, gondold át alaposan az alábbiakat:

  • Szeretnél inkább részt venni egy eseményen, vagy vállalod a “külső megfigyelő” szerepét?
  • Mennyi régi anyagod van? Szeretnéd ezeket összefoglalni, vagy jó úgy, hogy a gépen/telefonon mappákban állnak itt-ott a fájlok, és néha megkeresed, amit meg akarsz nézni, vagy mutatni?
  • Szeretnél a fényképek legjavából is válogatni a kész videódba? Érdemes lenne ezeket is “megmozgatni”?
  • Van időd arra, hogy valóban belevágj egy nagyszabású projektbe? Nem baj, ha több hét, vagy több hónap is eltelik, mire túljutsz az első, közepesen sikerült videókon, és eléred az első szép eredményeket?
  • Mennyire vagy dühös egy programra, ha az nem azt csinálja, amit szeretnél? Hamar feladod, vagy kitartasz a végsőkig?
  • Mérges leszel magadra, ha egy-egy felvételről a vágásnál derül ki, hogy nem elég hosszú, túlságosan remeg, vagy éppen szemcsés a kép? Tudsz javítani a videók minőségén?
  • Van türelmed ahhoz, hogy akár a másodperc huszonötöd részének pontosságával dolgozz?

Mindezzel nem szeretnénk visszatartani attól, hogy saját magad készíts videókat, hiszen rengeteg szuper filmet láthatsz az interneten is, és ha a Tiéd esetleg nem is lesz tökéletes, biztos, hogy így is büszke leszel az alkotásodra – éppen úgy, ahogy a szülinapi tortára, amit Te sütöttél.

Viszont nincs annál bosszantóbb, mint amikor nekiállsz, napokat, heteket töltesz a gép előtt, végül kiderül, hogy mégsem olyan az eredmény, mint amilyet vártál. És nincs annál elkeserítőbb, mint amikor feladod, vagy a felénél abbahagyod, halasztgatni kezded, mert rájössz, hogy mégiscsak túl sok munkát, szabadidőt igényel az egész.

Természetesen mindezzel szemben ott állnak az anyagiak. Hiszen a telefonod a kezedben van, a legegyszerűbb programokért sem kell fizetni. A kérdés csak annyi, hogy mennyit ér az a rengeteg idő, amit egy, vagy több videó felvételével és összerakásával töltesz. Ha szeretsz ilyesmikkel foglalkozni, mindenképpen próbáld ki saját magad. De ha nem igazán, akkor érdemes meggondolni, hogy évek, évtizedek múlva megtalálod-e még, és milyen formában a saját családi emlékeidet.

Keress bennünket, a PicMe csapatot bátran, ha kétségeid vannak, vagy át szeretnéd adni a feladatot – de akkor is itt vagyunk, és örömmel segítünk, ha csak tippeket, trükköket szeretnél megtudni, hogy Te magad készítsd el a családi videókat.