#okostelefonvideo #csaladivideo #sotetvideo

Elcsábultál már? Verőfényesen süt a nap, gyönyörűnek látod, előkapod a telefont, elindítod a videót: És dühöngsz. Mert hiába néz ki szépen, a kép vagy túl sötét lesz, vagy túl világos.

Nézd meg fenti videót, mit kezdhetsz a helyzettel!

Az emberi szem képes nagyon világos és nagyon sötét részeket tartalmazó képek értelmezésére. Ezt nevezik dinamikatartománynak. A kamera azonban ennek töredékét képes csak befogadni, tehát az eredményen vagy kiégett, azaz nagyon világos, vagy bebukott, azaz nagyon sötét foltok lesznek. Ezeket sajnos egy amatőr kamerával, okostelefonnal teljesen kivédeni nem lehet, de ha hajlandó vagy kompromisszumokat kötni, mérsékelheted a károkat.

1. Ha lehet, vonulj inkább árnyékba, és keress árnyékos hátteret. Lehetőleg ne egy fa alatt, mert az alany arcán játszó fényfoltok csak még jobban nehezíthetik a helyzetet. Ez persze nem mindig jön össze, hiszen ha a gyerek a homokozóban játszik, ott is marad.

2. Esetleg vidd az árnyékot a helyszínre. Ha például csak fordítani kell egyet a napernyőn, ne habozz.

3. Ne állj erős nappal szembe! Ha profi géped van egy csomó beállítási lehetőséggel, könnyebb a helyzet, de egy telefon kamerájával, egyéb filmes eszközök nélkül nehéz ellenfényes, gyönyörű képet varázsolni… Próbáld megoldani, hogy a nap, vagy az ablak ne előtted legyen, különben értelmezhetetlen lesz a végeredmény, ráadásul minden mozdulatra változni fog a beengedett fénymennyiség is.

4. Igazítsd úgy a telefont, hogy a témád nagyjából egyformán világos legyen. A sötét szőnyeg miatt például az automata beállítás úgy érzi, hogy több fényt kell beeresztenie, míg egy fehér fal előtt ennek éppen ellenkezője történik.

5. Ha becsillan a napfény (és ezt nem a művészi hatás miatt, direkt teszi), használj ellenzőt! Egy papírlap, vagy akár a kezed is segíthet, ha árnyékolod vele a kamera lencséjét. Arra vigyázz azért, hogy ne lógjon a képbe!

6. Ha van lehetőséged, várj! A napfelkelte, naplemente nem csak a fotósok kedvence, a videónak is jót tesz, ha kora délelőtt, vagy estefelé filmezel, és nem kemények és meredekek az árnyékok az arcokon.

7. A Baseball-sapka napsütésben az ember barátja, a kamera ellensége, mielőtt filmezni kezdesz, próbáld meg rávenni az alanyt, hogy vegye le… Ugyanez igaz a napszemüvegre is, hacsak nem célod saját magad visszatükröződését látni benne.

PicMe tippeket az esti videófelvételek készítéséről itt találsz!