#magisto #okostelefon #videovagas #videokeszites

Magisto Video Editor & Maker egy olyan ingyenes applikáció, ami úgy csinál, mintha videót varázsolna minden különösebb közreműködés nélkül. Csak a minőséget kell megfizetni.

Update: Ha használod az alábbi applikációt, figyelj oda, a program időnként szkenneli a telefonodat/tabletedet, és “meglepetés” videót készít a talált anyagokból. Ez elsőre jól hangzik, de a Te internetkapcsolatodat használja, a végeredményt pedig közzéteszi saját weboldalán. Tehát ha nem akarod, hogy a videóidat egy gép automatikusan lemásolja, és feltegye az internetre, miközben a Te adatforgalmad nő, legyél vele nagyon óvatos!

Elöljáróban:

A telefonom egy középkategóriás Samsung, gond nélkül letöltötte a programot a Play áruházból, de hozzáférhető az App Store-ban is.

Az első dolgunk a média betöltése, gyakorlatilag egyszerűen kiválasztjuk azokat a videókat, amelyekből el akarjuk készíteni a filmet. Felajánlja, a Google Drive opciót is, ha esetleg ott tárolunk valamit. Aztán továbblépünk, és néhány témát találunk, utazás, romantika, szerelem, nyár, baba, stb., ezeknek meg is nézhetjük az előzetesét. Kiválasztjuk a témát, azon belül következnek az aláfestő zenék. A választék nem túl nagy, de kiegészíthetjük saját számokkal.

Ha mindez megvan, beállítjuk a videó címét, és hosszát. Aztán rányomunk a Create Video gombra, és a többi a program dolga. Automatikusan elkészíti a videót – vagy legalábbis azt, amit ő annak gondol. A végeredményt pedig utána megoszthatjuk többek között a Youtube-Facebook-G+ szentháromságban, és több hasonló közösségi portálon is.

Vélemény:

Készítettem néhány felvételt, időnként rángattam a kamerát, hogy megnézzem, milyen ügyesen tudja kiszűrni a program a hasonló problémákat. Mint a végeredményből is láthatjátok, megbirkózott vele, bár nem száz százalékosan. Először egy db 3 perces videót akartam feltölteni, de annyit gondolkodott, hogy ezt a változatot végül feladtam, és néhány 5-10 másodperces kis fájlt mutattam inkább neki. Ezzel kb. fél óra alatt végzett, ami – mivel közben használhattam a telefont, és értesített, amikor elkészült a videó – nem is olyan szörnyű. Hátránya viszont, hogy az ingyenes változatban maximum tíz fájlt választhatsz, ami azért nem valami sok, ha egy komolyabb videót akarsz összerakni, ráadásul a képet “lebutítja”. Ez telefonon nem feltűnő, egy monitor vagy tévé képernyőjén már nagyonis…

A program digitális majálissal akar minket leginkább ámulatba ejteni, festékpamacsok, buborékok, mesefigurák, más beállításnál szívecskék, cuki figurák jönnek-mennek a képen. Bár nekem kicsit geilnek tűnik, legalább egységes stílusban rakja össze a képeket.

Legnagyobb problémám az applikációval, hogy semmilyen beleszólást nem enged a szerkesztésbe, a képek és a hang alapján magától találja ki, mi a fontos, és milyen sorrendben szeretné azt megmutatni. Sőt, még azt is ő dönti el, hogyan használtam a kamerát, ami – látjátok – egészen furcsa eredményt hozott, hiszen a fekvő gyerekről készült felvételt állóképként értékelte, és elfordítva tette a klipbe.

Lehet persze, hogy a fizetős verzióban több a választási lehetőségem – ezt nem próbáltam ki – de bizony elkeserítő, ha felveszel valamit, a program pedig nem érti, hogy Te abból a videóból nem azt akarod kiválasztani, amikor véletlenül letetted az asztalra a kamerát, és felvette a lámpát, hanem azt, amikor a kicsit remegős részén feléd mászott a gyerek.

A közzététellel meggyűlt kicsit a bajom, valamiért a telefonomon nem sikerült megosztanom, végül a weboldalukon keresztül már probléma nélkül ment a dolog. A Youtubera – gondolom szándékosan – elég rossz minőségben töltötte fel a klipet, nehogy onnan akarjam kinyerni ahelyett, hogy megvásárolnám a prémium alkalmazást. Mert letölteni már nem lehet ingyen, az kb. 1200 Ft/hó havidíjjal, vagy 5000 Ft éves előfizetéssel megy csak. Felajánlja az egyszeri videóletöltést is, nekem egészen pontosan 243 Ft-ba kerülne ez a kisfilm. Ráadásul csak SD minőségben engedi mindezt, ami ugye rosszabb, mint amit ma már egy akár középkategóriás mobil is tud. Az pedig, hogy “tukmálja” magát és időről időre végignézi a telefonomat új videót keresve, nekem kifejezetten ellenszenves.

Összegzés:

Ezzel a programmal úgy tehetsz, mintha kreatív lennél, és lennének ötleteid, egészen ügyesen válogat helyetted, a vágópontokra elhelyezett különböző effektektől pedig kicsit olyan, mintha profi munka lenne. Történetmesélésre vagy komolyabb klip készítésére persze nem alkalmas, maximum arra használhatod, hogy néhány cuki (nincs jobb szavam) képet egymás után tegyen helyetted. Nagy hibája, hogy nem töltheted le magadnak a videót, csak ha fizetsz érte, és – bár digitális világban élünk – azért nem rossz, ha magad rendelkezel a film felett…