kompozicio1

#kompozicio #babafotozas #videokeszites #picme

Mi az a kompozíció? Latin eredetű szó, jelentése összerakni, összeállítani. Elméletileg tudod te is, de használni már nem annyira egyszerű…

1. Határozd meg a célt, és válaszd ki, mi a leglényegesebb elem a képen! Erről már írtunk egy korábbi bejegyzésben, nem mindegy, hogy a hangsúly a háttéren, a szereplőn, vagy éppen a szereplő arcán van.

2. Nézd meg, mi van még a képen, és próbáld meg kihagyni a zavaró tényezőket! Például a baba mögötti szemeteskukát, villanyoszlopot, reggeli maradékot, ugráló bohócokat, és a többi… Elvonják a figyelmet arról, amit igazán meg akarsz mutatni.

3. Figyelj arra is, mi van a háttérben. Biztosan láttál már olyan videófelvételt, amikor a virág valakinek a fejéből “nőtt ki”, vagy olyat, amikor valakit a fehér fal elé állítottak. Egyik sem túl előnyös, próbálj meg ügyelni a hasonló hibákra.

4. Ne tegyél mindent a kép közepére! A kezdő fotósok és videósok legnagyobb hibája, hogy úgy érzik, mindennek középen kell lennie. Pedig már akkor is találsz szebb arányt, ha csak a keresőn keresztül nézed, és kicsit mozgatod a kamerát. A kép kétharmadába komponált emberek például sokkal jobban néznek ki (ezt nevezik aranymetszésnek), de ha a tengeren egy szigetről készítesz felvételt, az is szebb lesz, ha nem pont középre kerül. Ha van a kamerán segédvonal, az első időben használhatod azt is, hidd el, később magadtól is ráérzel majd.

5. Figyelj a fényre! A kamera máshogy lát, sokkal kisebb fénykülönbséget tud befogadni, mint a szemünk. Ha ügyes vagy, ezt ki is használhatod, de ehhez sokat kell gyakorolni. Ha például nappal szemben videózol vagy fényképezel, előfordulhat, hogy vagy nagyon sötét lesz a lényeg, vagy teljesen fehér a háttér. Mindkettő rontja a végeredményt.

+1 PicMe tanács: Ne állj szembe a fotóssal, különben még a végén Te leszel a téma…

komponalj