#videovagas #videoszerkeszto #youtube #picme

Néha kényelmetlen, de egyszerű, mint a faék. Ha csak néhány rövid videód van, azt fájlként tárolod, és teljesen biztos vagy benne, hogy csak egymás után akarod tenni a képeket,  a Youtube online videószerkesztő programját lehet, hogy érdemes kipróbálnod.

Előnye:

  • Nem kell letöltened semmit a gépedre.
  • Könnyű használni.
  • Magyar nyelvű, és a legfontosabb alapszolgáltatásokat tartalmazza.
  • Ha csak néhány percnyi videóanyagod van, és egy rövid klipet szeretnél, látványos eredményt érhetsz el.

Hátránya:

  • Készítened kell egy Youtube-fiókot.
  • Videóidat fel kell töltened a Youtube-ra. (Ha nem akarod, hogy mindenki lássa, állítsd “Privát”-ra a hozzáférést!) Ez elég időrabló folyamat lehet, ha nincs nagyon gyors interneted.
  • Ha akadozik az internet, elveszítheted a munkádat.
  • Bár egészen pontosan tudsz vágni, a program “reakcióideje” elég nagy.

 

Próbaként egy fél perces “digitális majális” készítését terveztem 2 db 2 perces telefonos felvételből, megmutatva, mire alkalmas a program. A gyorsaság kedvéért nem HD felbontásban készítettem a videót, így kb. 200 Megabájt anyagot jelentettek. Rögtön szembesülnöm kellett azzal, hogy csak feltöltött fájlt vághatok, így ezzel kellett kezdeni. Az internet a szokásos családi csomag, kb. 1 óra alatt (!) végzett a két fájl feltöltésével, könnyen utánaszámolhatsz, mennyi idő fél órányi-órányi anyagot feltölteni.

A Youtube csatorna felületén viszonylag könnyen meglelhető a “Videószerkesztő” gomb, rákattintva megérkezik a kezdőképernyő a feltöltött nyersanyagokkal. Minden videót egy egységként kezel, és bármit ráhúzhatsz egy egyszerű mozdulattal a timelinera. (Ez ott alul az a csík, amin azt nézheted, miből áll az általad vágott videó).  A videóból a kis ollóval ki tudod vágni, mire van szükséged, és persze variálhatod is, milyen sorrendben, mit szeretnél egymás után rakni. A képek elejét és végét is arrébb húzhatod, pontosan addig a pillanatig, amelytől és ameddig látni akarod az adott felvételt.

A menüpontok között találsz zenéket is, ezek jogdíj nélkül felhasználhatók. Kicsit ugyan “gumizene” hangulatúak, de legalább nem kell félned attól, hogy valamelyik országban egyszerűen letiltják a filmed. Fontos megjegyezni azt is, hogy az eredeti hangot is megtarthatod, sőt változtathatsz a hangerőn is. Ez nagyon hasznos, ha egy fontos mondatot benne szeretnél hagyni a filmben, de a többi helyen inkább zenélnél.

A gyorsjavítás menüpontban minden képre alkalmazhatsz automatikus javítást, állíthatsz fényerőt, kontrasztot, van stabilizálás, illetve nagyítás opció is, bár ezekkel érdemes csínján bánni, nagyon ronthatják a képminőséget.

Játszhatsz a szűrőkkel is. Őszintén szólva ezek nem éppen természetesek, (érdemes megnézni a lenti videót) de tényleg egyedi lehet a végeredmény.


Nem létezik videóprogram áttűnések nélkül, itt egészen az 1980-as évek tévéműsoraihoz jutunk vissza,  őszintén szólva nem javasolnám használatukat, ma már inkább gagyi a szívecskében felbukkanó kedves arcocska, és bár az egyes áttűnések hosszát, és néhány beállítását tudod változtatni, a hatása nagyon amatőr marad.

Feliratozó menüpont is van, sőt magára a képre is lehet feliratot tenni. Néhány apróságot itt is változtathatsz, ami hasznos lehet pl. egy hosszabb címnél.

Szerencsére úgynevezett Projektekben elmentheted a videót, ha később szeretnéd folytatni a vágást, erre valószínűleg nagy szükséged lesz majd. 🙂

Sajnos kicsit idegőrlő ezzel a programmal vágni, sokszor megjelenik a türelmet kérő jel a képernyőn, de egészében véve használható, ha teljesen kezdő vagy, akkor is hamar megfejted az ikonokat. Ráadásul magyarítva van, ami nagy segítség az angolul nem tudóknak.

Amit fontos megjegyezni: Ne várd, hogy első nekifutásra fél óra alatt készen leszel a megálmodott filmmel! Hosszú estéket töltesz majd a gép előtt (főleg, ha három-négy videórészletnél többet akarsz egymás után vágni, esetleg pontosan a zenére), és mire végzel, azt is eltervezed: legközelebb eggyel profibb vágóprogramot választasz… De ha csak arról van szó, hogy a világ másik végére a rég nem látott unokáról küldenél egy anyagot, és tudod, melyik az az egy perc, amit meg akarsz mutatni, akkor bátran ajánlom. Ráadásul a kész film feltöltésével vagy elküldésével sem kell bajlódni…