videomini

#ajandekvideo #videovagas

Mi történik, ha a telefonod elveszik? Vagy ráborít valaki egy pohár vizet? Vagy leesik a laptopod? Vagy tönkremegy bármi, amin a fájljaidat tárolod?

Hat éve még a mini DV nem számított olyan elavult módszernek, mint most. És egy kölcsönkamerával rögzítettem kisfiam első évét. Meg a másodikat is. Persze felírtam minden kazettára, mi van rajta – aztán félretettem. Azóta kétszer költöztünk, és biztos vagyok benne, hogy legalább egy régi kazetta valahol elkeveredett. Lehet, hogy nem voltak a legszebb felvételek, a legjobb beállítások, de már soha többé nem lesz másfél éves tipegő baba. És ez csak egy ok arra, miért is érdemes biztonsági másolatot készíteni…

Néhány megoldás:

1. Készíts vágott változatot a videódból, és azt írd ki valamilyen külső adathordozóra. (Pl. DVD, külső winchester, pendrive, stb.) Igaz, melós, de legalább másnak is megmutathatod a legfontosabb pillanatokat, sőt ajándékba is adhatod… És nem lesz öt órás és idegesítő a családi mozi sok hasonló mondattal:  Na, ezt még nézzük meg, itt annyira édesek… Ja, nem, talán a következő… Igen, ez az, mindjárt bejön a testvére is… (Ha erre nincs időd, nézd meg, a PicMe hogyan segíthet ebben!)

2. Ha nincs időd szerkesztgetni, de bízol benne, hogy egyszer majd lesz, legalább szedd össze a fájlokat a saját okostelefonodról, memóriakártyákról, régi gépekről, a többi családtag telefonjáról, stb., és másold át először a saját gépedre, majd – ha nem vagy nagy barátja a netes szolgáltatásoknak – az egészet egy külső winchesterre vagy pendrájvra. Ezt időnként ismételd meg az újabb és újabb videókkal.

3. Ha nincs nagyon sok fájlod és ingyenes megoldást keresel, a Google összesen 15 GB tárhelyet ad, erre már nem kevés videót tudsz feltölteni. Ha amúgy is Google felhasználó vagy (tehát pl. Gmailed van vagy Google fiókod, semmi különös teendőd nincsen azon kívül, hogy rámész a Drive ikonra, és a legfontosabbakat feltöltöd. Ráadásul meg is tudod osztani bárkivel az adott videót. Itt találsz részletesebb leírást a szolgáltatásról. De ingyen tárhellyel, felhőszolgáltatással sok más cég is kedveskedik, érdemes akár keresgélni is…

4. Ha vannak régi kazettáid, digitalizáld őket mielőbb. Egy kazetta sérülékeny – hogy mást ne mondjak, becsípheti a szalagot a lejátszó. Ráadásul a jel lassanként romlik, nem hiába vesződnek annyit régi felvételek felújításával a tévék. Arról nem is beszélve, hogy elveszhet, a gyerek kezébe kerülhet… Magával a kazettával ne számolj biztonsági másolatként, az ugyanis egyszer csak megszűnik létezni.

Tárolhatsz tehát fizikailag más helyen és az online lehetőségeket igénybe véve is – a lényeg, hogy a legfontosabbakat mielőbb mentsd el még egyszer.