Ezeket a tanácsokat mindenképpen fogadd meg videófelvétel készítése közben, ha igazán rossz telefonos videót szeretnél készíteni!

 

telefon

 

 1. Állítsd a telefont portréállásba – azaz úgy, mintha telefonálnál, függőlegesen. Így biztos, hogy később a monitoron és a tévében két fekete csík között középen egy kicsinyített látsz majd.
 2. Készíts felvételt séta/futás közben, vagy esetleg úgy, hogy a másik kezeddel cipelsz valamit. Az elkészült videófelvétel eléggé remeg majd ahhoz, hogy alig lehessen felismerni a szereplőket.
 3. Ha véletlenül megállsz, a telefonnal próbálj meg felvenni egyszerre mindent. Mozgasd ide-oda folyamatosan, hiszen mindig máshol történik az igazán érdekes.
 4. Ne törődj azzal, ki hol van a képen, mi van a háttérben – a lényeg, hogy rajta legyen. Érdemes sokszor mutatni a hátát, tarkóját valakinek, így biztosan megismered majd.
 5. Ha valamit meg akarsz mutatni közelről, használd a zoomot. Hogy ez felerősíti a remegést és rontja a kép minőségét? Ne törődj vele!
 6. Hidd el, lehet nappal szemben videót készíteni. Igaz, hogy a lényeg sötét lesz, az arcok nem látszódnak majd, a telefon szenzora pedig (legalábbis a városi legenda szerint) sérülhet, de ezek igazán apróságok…
 7. Az éjszakai felvételek is nagyon hangulatosak!
 8. Készíts felvételeket folyamatosan! Így biztos, hogy egy kirándulást vagy egy családi ünnepet teljes egészében meg tudsz majd örökíteni, és bár a többiek ferde szemmel néznek majd rád  a huszonötödik percben, legalább Te nem maradsz le semmi izgalmasról.
 9. Ne töröld ki a homályos, rosszul sikerült felvételeket sem, elvégre jó lehet még valamire…
 10. Ne szerkeszd, ne vágd meg a filmet – aki igazán szeret, az több órányi anyagot is végignéz!
 11. Ha mégis vágásra adnád a fejed, semmiképpen ne legyen 25-30 percnél rövidebb az alkotás. Azt mondják ugyan, hogy a ma embere 3-4 perces videóklipekhez van szokva, de miért ne lenne éppen a Te filmed a kivétel?

+1 Ha ezek közül csak és kizárólag egyetlen tanácsot fogadsz meg, a többinek pedig az ellenkezőjét teszed, még az is lehet, hogy lenyűgöző lesz az eredmény…