#csaladivideo #videokeszites #sotetvideo #videojavitas

Most, hogy átállítottuk az órákat, már délután 4 órakor sötétedni kezd, és hiába a lelkesedés meg az egyébként nagy felbontású, jó optikájú kamera (az átlagos okostelefonokról már nem is beszélek), a képek zajosak, csúnyák lesznek.

Ennek okait nem magyaráznám sokáig, a lényeg az, hogy hiába látunk mi jól lámpafénynél, a szemünk sokkal érzékenyebb, mint a kamera. Ezért – amikor nem elég a természetes fény, a beérkező jelet a kamera “agya” megpróbálja felerősíteni, és tulajdonképpen a körvonalakra koncentrálva “kitalálja”, mi lehet még a képen. Az eredmény persze sokkal kevésbé szép és részletgazdag, mint a nappali fénynél készített felvételek. Zajos, olyan, mint régen a tévék, amikor nem volt beállítva rendesen az antenna, ráadásul a színek sem igazán élénkek. Persze ez lámpáktól és kameráktól függ, hol a határ a még élvezhető, és már szinte felismerhetetlen kép között.

Ezért ma este az egyébként középkategóriás telefonommal luxvadászatba kezdtem, hogy megnézzem, mennyit javíthatunk egyszerű, itthoni eszközökkel a lámpafényben felvett képeken.

A telefon vakuját nem használtam, mert azt vettem észre, hogy nagyon csúnyán tükröződik a gyerekek szemén, és apró vámpírokká változtatja őket – ez pedig ugye nem cél.

A szobában a mennyezeti lámpa égett eredetileg. Ehhez először felkapcsoltam az előszoba és a közeli fürdőszoba világítását is, majd két asztali lámpát, amit úgy mozgattam, hogy a helyszínt világítsák meg. A célpont mozgott, úgyhogy nem volt annyira egyszerű, de végül sikerült. Majd vágásnál is javítottam a videó minőségén. A videón jobb oldalon az eredeti képből is meghagytam egy sávot, hogy egyértelműen lássátok a különbséget.

fenyek1+ 1 PicMe tanács: Ha van erős fényű lámpátok, de zavar az árnyék, irányítsátok a mennyezetre, vagy tegyetek elé egy réteg pelenkát/konyharuhát/vékony fehér sálat. Így szórt fényt kaptok, az árnyékokat kevésbé látjátok majd. Ha fényképeztek, és nincs profi felszerelésetek, sokat segíthet a hasonló gondon, ha egy réteg papírzsebkendőt tesztek a vaku elé.