Ne csak az ünnepekről készíts videót, egy kisfilm a gyerkőc egy napjáról, vagy különleges szokásáról a vágás után gyönyörű emlék lesz!

Itt a nyár, süt a nap (sőt hosszabb ideig van világos), végre lehet sétálni, játszóterezni, és a szoba sem olyan sötét, mint télen. A körülmények tehát ideálisak egy igazi videózós naphoz! Íme néhány PicMe tanács. Apróságok, mégis érdemes odafigyelni, hogy jól sikerüljön a felvétel, utána pedig a vágás:

1. Gondold végig, hogy éppen mi a legaranyosabb, legkülönlegesebb szokása a gyerkőcnek! Ez a videó például az öltözésről készült. Mi az, amit Te meg szeretnél örökíteni? Milyen felvételeket szeretnél?

2. Olyan napot válassz, amikor nem beteg, nem nyűgös a gyerkőc, és nem rohantok sehová. Amikor van idő arra, hogy ha valamiért nem sikerül mondjuk a reggelizős felvétel, akkor azt ebédnél is nyugodtan meg tudjátok ismételni. Ha lehet, ne esős, borús időben filmezz, minél világosabb van, annál szebbek lesznek a felvételeid.

3. Erre a napra lehetőleg ne tervezz nagy főzőcskézést, takarítást, más időrabló programot. Készülj fel Te is! Nem mindegy, mikor és mivel szerettek leginkább játszani, mit eszik a legszívesebben, vagy mi az, amivel le tudod foglalni néhány pillanatra, amíg éppen a kamera beállításaival küzdesz.

Kép 0084. Nincs az a baba vagy gyerek, akit ne érdekelne a kamera. Mutasd meg neki, engedd, hogy megfogja (lehetőleg jó vastag szőnyegen), nézegesse, kikapcsolva nyomkodja. Ez akár tíz-húsz percnyi intenzív odafigyelést is igényelhet, de utána talán nem arról szól majd az összes felvétel, hogy nyújtja a kezét a telefonod/kamerád után…

5. Kapcsold ki a felvétel indításakor/megállításakor hallható pittyenést! Erre még a legelmélyültebben játszó gyermek is felkapja a fejét!

6. Lehetőleg tervezz valamilyen kinti programot is! A séta közben, vagy a játszótéren készített videók vágás után hangulatossá teszik a kész filmet!

7. Készíts néhány felvételt a kedvenc tárgyakról, ételekről, esetleg a szoba jelenlegi berendezéséről is! Tíz év múlva ugyanitt egy kamasz szobája lesz, jól esik majd visszaemlékezni a kiságyra és a mesekönyvekre…

8. Ha Te vágod a filmet, törekedj arra, hogy öt-tíz percnél ne legyen hosszabb, és állj neki a vágásnak legkésőbb a következő hétvégén! Minél tovább halogatod, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy soha nem készülsz el vele… Tehetsz alá zenét is, ehhez itt találsz tippeket. Ha úgy érzed, nincs rá időd, keress meg bennünket itt.