videókészítés fotókból - fehéregyensúly, színhőmérséklet

A kép készítésekor az ablakon jött be némi fény, fent világított a neon, a kisfiam pedig egy üvegfal mögött aludt két naposan, úgyhogy sem a hely, sem az időpont nem volt igazán alkalmas a fotózásra… A kép mégis értékes, megismételhetetlen. A színhőmérséklet beállítása, a zajszűrés, fényerő, kontraszt korrigálása után ráadásul egészen más lett a hangulata.

Videókészítés fotókból – képjavítással kezdünk!

Angolul white balance, röviden WB.

Mielőtt tovább olvasol, egy kis tudnivaló: A tárgyak színe attól függ, milyen fényforrás világítja meg őket. Ezt te is észreveheted, hiszen amikor felkapcsolod a villanyt, a fehér fal sárgás színt kap. Csakhogy míg a szemed pillanatok alatt hozzászokik ehhez, a fényképezőgép erre nem képes. Azért, hogy a fotón a fehér tárgy valóban fehér legyen, korrekcióra van szükség. Ezért kell beállítani a fehéregyensúlyt. A legszerencsésebb, ha már a fénykép készítésénél helyes, vagy legalább nagyjából helyes az egyensúly, ezért ha láthatóan kék vagy sárga a kép, mindenképpen válassz másik, előre beállított értéket, állítsd automatára vagy (és ez a legprofibb megoldás) – állítsd be manuálisan a színt.

A színhőmérséklet a látható fény színét jellemző szám, kelvinben adjuk meg, jele K. Az átlagos napsütés 5000-5600 K színhőmérsékletű, ez körülbelül ugyanolyan, mint a vaku színhőmérséklete. Borult időben 8-9000 K a színhőmérséklet. Az izzó 3200 K (sárgás), míg a fénycső valamivel fehérebb-kékebb: 3800-4000 K.

 

Beállítások utólagos korrekciónál

Ha már elkészült az értékes, megismételhetetlen kép, de túl sárga/kék, még mindig lehet rajta segíteni.

Az egyik megoldás, ha találsz “filter” menüpontot, itt pedig a warming (sárga) vagy a cooling (kék) irányba indulhatsz el – ez különböző kék vagy sárgás réteget tesz majd a fotóra, így javítható lesz a rosszul beállított fehéregyensúly.

A másik a color balance menüpont, itt rendszerint három csúszkát találhatsz, ezekkel óvatosan érdemes kísérletezni – bár egészen extrém színbeállításokat is elérhetünk. Egyes programoknál külön állíthatjuk az árnyékos részek, középtónusok és a csúcsfények színegyensúlyát is.

Ezeket az alapvető képjavításokat minden egyes képnél elvégezzük, így kezdődik a videókészítés fotókból – ez is egy apróság, ami miatt az általunk készített videó több, mint egyszerű slideshow. És a kreatív munkát még csak ez után jön…