Fénykép javítás – ha már tudod, mit szeretnél, jöhetnek a stílusok!

 

A legtöbb programban különböző, előre beállított filterekkel is dolgozhatsz, amelyeket érdemes tovább finomítani. Ezeket a profik ugyan legtöbbször túl egyszerűnek, amatőrnek tartják, de – mivel Te a saját képeidbe szeretnél egy kis életet lehelni – ne félj tőlük. A lényeg nem az ő véleményük, hanem az, hogy Neked tetszik-e. Ha RAW fájlokkal dolgozol, természetesen sokkal több lehetőséged van a változtatásra, és valószínűleg komolyabb programod is, de ez már másik téma… Most nézzünk néhány példát arra, hogyan lehet stílust adni az egyszerű JPEG képeknek. Olyanoknak, amik a gépeden vannak, ha nem vagy fotós.

 

korrekcio6

A kép eredetiben is szép, de a nagyobbik fiú arca kicsit sötét. Szerettem volna, ha a hangsúly csak a két gyerek kialakuló kapcsolatán van. Ráadásul jobbra felül én is megjelentem, ezt a részt levágni viszont nem lehetett. Ezért fekete-fehér változatot készítettem, a fiam arcán – amennyire az feltűnés nélkül megtehető – világosítottam, míg a sarkokon sötétítettem.

 

korrekcio5

A mobiltelefonnal készített kép sötét volt. A háttér túlságosan elvitte a figyelmet (a ferdeségről ne is beszéljünk). Szerintem farsangkor nincs gond a harsány színekkel… A fénykép javítás során a színes részek – azaz maga a jelmezes gyerkőc – a szaturáció állításával szinte maguktól kiugrottak. Némi korrekció után pedig ragyogóak lettek. A hátteret vignettáltam és bizonyos területeken még jobban ráerősítettem a sötét színekre. Az alsó ajtót viszont nem tüntettem el – így húsz év múlva is tudom majd, hogy akkor készült, amikor a konyhában felpróbáltuk a ruhát…

 

korrekcio4

Érdekes a fehér fal? Úgy döntöttem, hogy nem… Úgyhogy hagytam kiégni (azaz teljesen kifehérítettem az árnyalatokat) annak érdekében, hogy az arc minél szebb legyen. Itt fontos volt, hogy a sötétebb részeket külön-külön is tudtam állítani. Így tudtam elválasztani a fiamat a háttértől. A sárgás árnyalat nagy kedvencem, de ez természetesen szubjektív.

 

korrekcio 3

Egy nyaraláson készült, és az eredeti, nyers kép is szép, bár felül kicsit beégett… Itt a lépcső tetején álló házat hoztam színben közelebb a többihez, és az árnyékokkal is játszottam, hogy a jobb oldali vasrácsot kiemeljem. A színekhez is hozzányúltam, így lett egy vintage stílusa a maga lilás-romantikus színeivel. Mert amikor erre a napra emlékszem, ilyen volt a hangulat.

 

korrekcio2

Variációk egy témára. Balra fent az eredeti, jobbra az, aminek csak a színhelyességén, fényerején, kontrasztján változtattam, balra alul egy kicsit antikolt, 80-as évek beli változat, aztán megnéztem ugyanazt fekete-fehérben…