A fénykép vaku nélkül készült, lámpafénynél, sötétben egy Canon 450D fényképezőgéppel, ennek megfelelően zajos. A példa kedvéért csak zajszűrést végeztem és néhány jól látható részletet kinagyítottam.

A fénykép vaku nélkül készült, lámpafénynél, sötétben egy Canon 400D fényképezőgéppel, ennek megfelelően zajos. A példa kedvéért csak zajszűrést végeztem és néhány jól látható részletet kinagyítottam.

Telefonos videó, telefonos fotó készítése – tippek, trükkök

Sokszor előfordul, hogy egy kép szemcsés, zajos. Ez az egyik legdühítőbb jelenség. A hibát felismerni nem nehéz, eltérő színű képpontokat azaz pixeleket látunk, pedig a valóságban nincsenek ott. Néha, főleg a sötét képeknél ez már nagyítás nélkül is látszik, máskor nem annyira feltűnő.

Az egésznek az oka, hogy a fényképezőgép kevés fényből is képes képet csinálni, ha megemeljük az ISO értéket, ennek viszont a nagyobb zaj lesz a következménye. Ezért tanácsos azzal a lehető legalacsonyabb ISO értékkel fotózni, amivel még nem lesz sötét a kép – de a már kész képeken is sokat lehet segíteni. Ma már egyébként általában már a kompakt fényképezőgépek, telefonok is rendelkeznek valamilyen beépített zajszűrő programmal, de ez szürkületkor nem sokat ér.

Zajszűrés utólag

Jellemzően a Noise, Reduce noise  menüpontokat, csúszkákat érdemes keresni és a Sharpen-nel, azaz élesítéssel együtt használni. Az egyik részével kiemelhetjük a körvonalakat, a másikkal elsimítjuk a pici zajokat (A profi kép- és videószerkesztőkben még több csúszkát találunk finombeállítási lehetőségekkel). Ha van külön Color noise, azaz a színzaj szűrő, az különösen alkalmas lesz a sötét képeken látható szemcsék csökkentésére. Rendszerint állíthatunk a szűrés erősségén, a részletek megtartásán, a színzaj csökkentésén és a részletek élességén is.

A képbe belenagyítva folyamatosan ellenőrizhetjük a végeredményt. A csúszkákkal érdemes óvatosan bánni. A telefonos videó vagy fotó túlzott zajszűrésével ugyanis az apró részletek eltűnnek a képzajjal együtt, a túlzott élesítéstől pedig a körvonalak olyanná válnak, mintha olajfestmény lenne.