Figyelem! Ez a bejegyzés azoknak szól, akik egyszerűen, különösebb szakmai magyarázat nélkül szeretnének szebb képeket a már meglevőkből!

 

foto-korrekcio-fenyero-kontraszt

A felvétel egy Canon D450-es géppel készült. Délben a nap meredek szöge és a sapka miatt a kisfiú arca kicsit bebukik és é színek sem igazán élénkek. Ezen javítottunk, hogy nyomtatáskor ne legyen tompa, szürkés árnyalata a képnek.

Fényerő és kontraszt (brightness, contrast, tone)

Az alap fotószerkesztőkön ezeket találod meg leghamarabb, általában csúszkákkal tudod állítgatni. Tapasztalat, hogy egy kis plusz fényerő és kontraszt szinte mindig jól áll a kompakt fényképezőgéppel és a telefonnal készített fotóknak, főleg ha azokat később szeretnéd nyomtatott formában viszontlátni.

A fényerő növelésével a túl sötét kép részleteit emelheted ki. A kontraszt a sötét és világos részek közötti határ hangsúlyosságát változtatja meg. Ne vidd viszont túlzásba, az rontja a kép minőségét… Vannak programok, amelyek mutatják azt is, hogy a teljes képen mennyi sötét/világos képpont van. Ez egy kis téglalap a program valamelyik sarkában. Histogram néven fut rendszerint vagy levels menüpontot is érdemes keresni. Ha ilyet látsz, akkor egy átlagos fényviszonyok között készített képnél arra figyelj, hogy a kép legsötétebb részei feketék legyenek, a legvilágosabbak pedig fehérek, vagy majdnem fehérek, de egyikből se legyen túl sok.

Emeltebb szintű a képszerkesztőd?

Találsz benne több csúszkát vagy egy átlós vonalat, ezeken külön-külön is tudod állítani, hogy a legfényesebb, kevésbé fényes (pl. arc), árnyékos vagy sötét részek hogyan viszonyuljanak egymáshoz (highlights, lights, darks, shadows).

Ezzal mindenképpen érdemes egy kis időt eltölteni, sokat segít a túl világos égbolton vagy a túl sötét arcon. Emellett a szaturációval is érdemes “játszani, élénkítheti a színeket.

A legtöbb családi fotó tájat vagy embereket ábrázol. A nappali tájképeknél érdemes próbálkozni azzal, hogy a fő téma (hegy, tó, fa, épület) közepesen világos legyen. Az ég a napos képeken általában túl világos, ha ezen külön tudsz állítani, akkor a fényes részeket érdemes kicsit lejjebb húzni, az alsó harmadot felfelé – de úgy, hogy a fekete fekete maradjon, a fehér pedig fehér. Ha a fotón az embereken van a hangsúly, legtöbb esetben az arcra érdemes koncentrálni és az árnyékokat tompítani.

Már a legtöbb alap képszerkesztőben is találsz automatikus javítás gombot – ezt még a legelején próbáld ki, aztán vagy sikerül, vagy nem… Általában tűrhető lesz az eredmény, utána pedig lehet még finomítani rajta, de – mivel a gép csak számol, tehát megnézi az értékeket, és ezeket próbálja egyensúlyba hozni, néha meglepően rosszul végzi a munkáját.

Legközelebb a fehéregyensúly és a színhőmérséklet beállítása következik.