Fotókból videó – több is lehet ennél!

Nemrég különleges kéréssel fordult hozzánk egy férj, és édesapa. Felesége negyvenedik születésnapjára szeretett volna olyan ajándékot, amely igazán különleges. Több, mint fotókból videó. Hosszan beszélgettünk stílusról, formáról, tartalomról, végül arra jutottunk, hogy saját portréfilmet forgatunk.

Ő összegyűjtötte az ismerősöket, barátokat, mi pedig három nap forgatással igazi portréfilmet készítettünk az ünnepeltről – persze a tudta nélkül.

 

 

Édesanyja, és valamikori szomszédja a régi ház előtt mesélt arról, milyen volt, amikor négy évesen morcosan csettegett a folyosón. Gyerekkori barátnője felidézte, hogyan tanultak együtt a konyhában, miközben a a hűtő tartalmát elpusztították. Főiskolás csoporttársai a bulizós évek hangulatát idézték meg. Férje megmutatta, hol volt az első közös lakás, és elmesélte, hogyan szeretett belé, amikor először találkoztak. A titokba a gyerekeket is beavattuk, így ők is köszönthették édesanyjukat.

Előkerültek a közös fotók, a sokat emlegetett sztorik, de volt, aki elhozta mindazokat a tárgyakat, amelyeket neki köszönhet. Mi pedig közben elkészítettünk mintegy húsz interjút professzionális technikával. Mintegy hét órányi filmet vettünk fel kilenc különböző helyszínen. Néha magunk is meghatódtunk, vagy éppen alig bírtuk nevetés nélkül a kamera túloldalán.

Persze nem csak interjúk születtek. A család összegyűjtötte a régi fotókat – egész bőröndnyi albumból választhattuk ki, mivel illusztráljuk a történeteket, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ezután következett a szerkesztés, a videóvágás, ahol bizony kihívást jelentett, hogy a rengeteg szép történetből melyeket tegyük hangsúlyossá, mit emeljünk ki.

A munkatársak, a barátok – mindenki felidézte a közösen eltöltött idő, a hétköznapok, a nyaralások emlékét, és a néha humoros, néha megható történetekből, és az ezekhez tartozó rengeteg képből egy különleges nő alakja rajzolódott ki a mintegy fél órás meglepetésfilm végére. A filmet Full HD felbontásban kapta meg az ünnepelt, mellé több példányban különleges, nyomdai eljárással DVD-t is készítettünk.

A meglepetésvideó volt a születésnapi baráti hétvége fénypontja, de ami még ennél is sokkal fontosabb – olyan maradandó, és különleges ajándékot kapott az ünnepelt, amelyet öt, tíz, vagy éppen húsz év múlva is elővehet, és újra megnézhet.

Büszkék vagyunk, hogy egy picit részei lehettünk az ő életüknek is.