zoom2

#zoom #felbontas #videovagas

Kirándultok, és meglátsz a fán egy mókust. Vagy az Eiffel-tornyot. Nosza, elő a kamerát/telefont, és elkezdesz közelíteni (zoom). A kezed nem remeg, a kép mégis ugrál ide-oda, gyakorlatilag teljesen élvezhetetlen. Ráadásul még azt is látod, hogy kockákra esik szét. Pedig a kamerát azzal reklámozták, hogy ötvenszeres/kétszáznegyvenszeres rajta a zoom. Mégis használhatatlan. De miért?

A kép apró kockákból áll, a HD-felbontás például 1920×1080-ból, ezeket hívjuk pixeleknek. A régebbi felvételek általában 720×576 pixelt tartalmaznak, de ha fényképezőgéppel vagy telefonnal vettél fel filmet, előfordulhat, hogy a felbontás még ennél is kisebb, pl. 640×480 pixel. 

Nem mindegy, hogy digitális vagy optikai zoomot használsz (erre már vásárláskor érdemes figyelni, de ha nem akarod lecserélni az eszközt, akkor is mindenképp vizsgáld meg).

1.) Optikai zoom esetén a kamera optikáján, azaz lencséjén keresztül az eredetinek csak egy kisebb darabja vetül az érzékelőre, de mivel ez a bizonyos érzékelő “fordítja” pixelekre az adott látványt, a képi információ mennyisége (azaz a pixelek száma) nem változik. Ez a jó hírünk… Viszont a közelítéskor gyakran elkezd remegni a kép. Ennek oka nagyon egyszerű. Bármennyire is fixen tartod a kamerát, a kezed – ha nem is nagyon – de remeg. Ez – ha nem zoomolsz, nem feltűnő, de ha megnézed lassítva egy kép szélét, jól látszik majd. Minél kisebb az a “darab”, amit a kamera lencséjén keresztül érkezik, arányosan annál feltűnőbb, nagyobb lesz a remegés. Ha tehát mindenképpen készíteni akarsz egy felvételt egy távoli témáról, lehetőleg használj állványt, vagy támaszd meg valahol (falnál, fánál, asztalnál) a kamerát, hogy minél stabilabb legyen a kép. A videó vágásakor hálás leszel azért a néhány pillanatért, amit erre szántál.

2.) A digitális zoom parasztvakítás, jobb szót nem tudok. Gyakorlatilag teljesen mindegy, hányszoros nagyítással büszkélkedik a kamera vagy az okostelefon, olyan, mintha otthon kivágnál a képből egy részt és felnagyítanád. Könnyen elképzelhető, milyen eredményt kapsz, ha például egy HD minőségű felvételbe digitálisan zoomolsz: Az 1920×1080 képpontból tizenhatszoros nagyításnál már csak 480×270 pixel maradt. Ráadásul a fentebb leírt stabilitási probléma erre is ugyanúgy vonatkozik: Nem elég, hogy rossz minőségű lesz a végeredmény, még remeg is. Ennél még az is jobb, ha később, vágás közben nagyítasz bele (ha feltétlenül muszáj).

A megoldás egyszerű: menj közelebb! Elsősorban úgyis a filmen szereplő ember lesz az érdekes, az Eiffel-toronyról sokkal profibb filmesek is készítettek már felvételeket… A mókus pedig maradjon csak pici, fák között ugráló pötty, mozgó célpontra célozni zoommal úgyis külön szakma.

Ugyanezeket a tanácsokat fényképezésnél is érdemes megfogadnod! Egy egyszerű kompakt géppel vagy okostelefonnal nem érdemes a digitális zoomot használni, mert a végeredmény csalódást okoz.