#videokamera #telefon #videofelvetel #videovagas

Az első, és talán legfontosabb szabály. Ha tudod, mi az, amit szeretnél felvenni, indítsd el a videófelvételt, tartsd fixen a kamerát vagy a telefont, és számolj magadban legalább tízig (ha valami érdekes történik a képen, akkor tovább). Persze ha például a gyermek mozog, irányítsd utána az okostelefont vagy a kamerát, (bár az se baj, ha időnként kisétál a képből, erről majd később), de Te ne mozdulj, ne közeledj, ne keress újabb és újabb beállítást, amíg nem adtál elég időt az előzőnek.

Nagyon sok családi videó legnagyobb hibája, hogy a telefon vagy a kamera folyamatosan mozog, szinte beleszédül a néző. Például amikor egy családi eseményen mindenkit be akarnak mutatni, és azt látjuk, hogy körbe-körbe forog a kép anélkül, hogy bárki egy pillanatnál tovább látszódna. Vagy amikor megpróbálják azt felvenni, aki éppen beszél, de mire a film készítője megtalálja a szöget és éles lesz a kép, már rég a másik válaszol, ekkor újra irányt vált, keresi, beállítja, és így tovább. Ezek a felvételek egy videó vágásánál szinte használhatatlanok lesznek.

Tehát: Csak akkor mozogj, ha annak tényleg oka van. Ezt persze gyakorolni kell, nehéz nem ráközelíteni azonnal a nevető babára, ráadásul a filmezőt hajtja a természetes kíváncsiság is (hátha szebb lesz, ha inkább innen vagy onnan készítem), de az igazán szép családi pillanatokat elég egyszerűen csak felvenni. Egy gyertya elfújása, vagy egy nagy nevetés tényleg csak egy pillanat, és ha akkor éppen helyet keresel, elszalasztod.