#videovagas #videoszerkesztes

Kezdjük az elején: Mi a különbség a színház és a film között? Ha színházba mész, a nézőtérről a teljes színpadot belátod. Azt viszont, hogy hol játszódik a film, a fejedben rakod össze. Persze, családi videókról beszélünk, úgyhogy az a bizonyos tér a valóságban is létezik, mégis van egy fontos feladatod: Ne keverd össze a teret. Hagyd egyben.

Lehet,hogy neked nem lesz feltűnő a probléma, hiszen ott voltál, tudod, mit vettél fel, mit filmeztél, előtted van, és következtetsz rá, amikor a felvételt látod. De vigyázz, ha valaki más nézi, az ezeket az infókat csak a kész, megvágott filmből kapja meg.

De mi köze ehhez a tengelynek? És egyáltalán, mi az?

Vegyük a példát: Apa és fia fociznak, egy kapura. Apa áll a kapuban, a gyerek közeledik, vezeti a labdát (oké, nem egy sportoló alkat, de ez nem tartozik szorosan a témához), aztán rúg, és gól. Nézd meg mindkét videót. Hol a hiba?

Jól tudjuk a közvetítésekből, hogy  van egy kapu a pálya jobb oldalán, és van egy a bal oldalon. A labda pedig gurul vagy balról jobbra, vagy jobbról balra. De mi történt itt? Az első videóban hol erre, hol arra gurult a labda, és a kapu is mintha ugrált volna a két oldal között. Pedig nem csaltunk, nem fordítottuk meg a képet, nem mentünk át a másik kapuhoz játszani, ugyanaz maradt minden – csak az operatőr a felvételek egy részét a túloldalról készítette.

De miért lesz ettől zagyva a film?

Ha nem lenne vágás, és végig látnánk, ahogy a kamera átmegy a kapu mögött, nem lenne semmi baj. Csakhogy amint elvágjuk a beállítást, és egy teljesen más szemszögből készített képpel folytatjuk a filmet, megkeverjük a teret. Ahhoz, hogy a néző ne azon gondolkodjon, mi nem stimmel, kapaszkodót kell nyújtanunk. A legfontosabb, és legegyértelműbb kapaszkodó pedig a két szereplő egymáshoz való viszonya. A két ember tekintete, ahogy nézik egymást, vagy éppen itt a kisfiú tekintete, ahogy a labdát és a kaput nézi. Hogy visszatérjek a színpadi hasonlathoz: Mást látunk, mégsem okoz problémát, ha egyszer a bal oldal szélső helyéről, egyszer pedig a jobb oldal szélső helyéről nézzük az előadást. De ha hirtelen a színészek háta mögött találnánk magunkat, előttünk a nézőtérrel, megzavarodnánk.

Ez hatalmas erő. Kapcsold be a tévét, és nézz meg bármilyen filmet, sorozatot. Ha két ember beszélget, a képen az egyik jobbra, a másik balra néz. És ez a beszélgetés alatt rendszerint nem változik. 

Ha a vágások során nem ugrunk át a tengelyen, a néző könnyen megtalálja a helyét a térben – pedig mindig mást lát, gyereket szemből, lábat, kaput, stb. Ahogy a színpadnak is más-más része kerül a színész mögé, ha máshonnan nézzük.

Az egészet úgy érdemes elképzelni, mintha kifeszítenénk egy fonalat a két szereplő között. Szereplő pedig lehet a labda vagy a kapu is, nem muszáj, hogy ember legyen… Ez a fonal folytatódik mögöttük is, és ha átlépsz rajta, eleshetsz.

Természetesen a szabályok nincsenek kőbe vésve. Vannak példák arra is, hogy folyamatosan tengelyt ugrunk, amivel bizonyos hatást akarunk elérni. Minden filmben saját filmvilágot hozunk létre, amelyben felállíthatjuk saját szabályainkat – de soha ne felejtsd el, hogy mindezeket érdemes alárendelni annak, amit el akarunk mondani. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ahhoz, hogy tudatosan ne tartsd be a szabályokat, nagyon pontosan kell ismerni azokat.